Elindult a Mosoni-Duna vízszint-visszaállítási projekt

Gazdaság, 2017.06.26

A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-visszaállítását szolgáló projekt elindult, ajánlattételi szakaszban van a kivitelező kiválasztására vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában hétfőn a parlament honlapján.

Az államtitkár Sallai R. Benedek LMP-s képviselő kérdésére adott tájékoztatást a 2017 júniusa és 2020 decembere között elkészülő, 19,3 milliárd forint támogatási összegű projektről.

Fónagy János ismertette: a projekt keretében áthelyezik a Mosoni-Duna torkolatát, amit egy kétnyílású, árvízkapu funkcióval is rendelkező vízszintszabályozó műtárggyal és egy egyszerű kialakítású hajózsilippel valósítanak meg.

A torkolati műtárgy árvízkapuként kizárja majd a Duna árhullámait a vízszint visszaállításával, így javítja az árvízvédelmet, és lehetőség nyílik a vizes élőhelyek rehabilitálására. A vízgazdálkodási fejlesztés 8350 hektár területen valósul meg, a beruházás Győr és Vének külterületét érinti.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy az irányító hatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a WWF Magyarország 2016. október 28-án partnerségi megállapodást írt alá, ennek alapján civil szervezeteket vonnak be a projekt megvalósíthatósági tanulmányának minőség-ellenőrzési folyamatába, a természetvédelmi, környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok hatékonyabb érvényesítése érdekében. A tanulmány várhatóan 2017 nyarán készül el - jelezte.

Az engedélyezési eljárások dokumentumaiba betekintést lehet kérni az illetékes építésügyi, valamint vízügyi hatóságoknál, illetve a NFM Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatóságánál - olvasható Fónagy János írásbeli válaszában.

A nagyprojekt támogatási kérelemének összeállítása megkezdődött, azt várhatóan 2018. második negyedévében nyújtják be az Európai Bizottsághoz - közölte az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!