Elkezdődött a körösladányi duzzasztó rekonstrukciója

Gazdaság, 2018.05.15

Elkezdődött kedden a körösladányi duzzasztó rekonstrukciója, a beruházásra európai uniós forrásból több mint 1,7 milliárd forintot nyert el az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a  Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) konzorciuma.

Bak Sándor, a Kövizig igazgatója a helyszínen tartott keddi projektindító sajtótájékoztatón elmondta, a duzzasztó 1977-es üzembe állítása óta nem volt felújítva, a mostani projekt célja az üzembiztonság helyreállítása és a vízkészletekkel történő fenntartható gazdálkodás feltételeinek javítása. Nem céljuk a duzzasztás mértékének növelése vagy a műtárgykapacitás bővítése - tette hozzá. A 31 ezer hektáros hatásterületű körösladányi duzzasztó feladata, hogy a Tiszából a Körös-völgybe átvezetetett vizet az igények szerint megossza, a vízhiányt megszüntesse, gazdaságosabbá tegye a víz eljuttatását a felhasználási területekre. Az üzemi duzzasztási szinten 1,6-2,2 millió köbméter víz tározását, 378 hektár öntözött terület és 147 hektár halastó vízellátását biztosítja, ellátási területén fekszik Szeghalom, Körösladány és Vésztő (együttesen mintegy 21 ezer lakossal). Bak Sándor megjegyezte, reményeik szerint a felújítás után a duzzasztó hozzájárulhat az öntözött területek, valamint a vízre épülő rekreációs szolgáltatások bővítéséhez.

Kocsi Mihály, a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a KÖTIVIÉP'B Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a munka kiterjed a duzzasztómű támfalainak stabilizálására, a partvédművek helyreállítására, iszapmentesítésre, a teljes elektromos hálózat és az elzárószerkezetek mozgatóberendezéseinek irányítástechnikai felújítására, az üzemi híd rekonstrukciójára. Felújítják továbbá a kapcsolódó üzemviteli épületeket, a szolgálati lakásokat és mintegy 12 ezer négyzetméternyi útburkolatot. Új fedett raktárat és egy vízhozammérő állomást is létesítenek. Megjegyezte, a vállalat korábban is részt vett hasonló vízügyi projektben, ők végezték a Kisdelta árvízi szükségtározó korszerűsítését is.

A beruházásnak - amelyet a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretéből finanszíroznak - 2020 szeptember végére kell befejeződnie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!