Emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2017.07.19

A vártnál jobban emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések és a kiadott építési engedélyek száma júniusban az Egyesült Államokban.

A kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint júniusban éves szintre vetítve 1 millió 215 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami májushoz képest 8,3 százalékos emelkedés. Elemzők 5,8 százalékos havi növekedést vártak júniusra.

A júniusi adat négy havi csúcsot jelent, utoljára februárban fordult elő, hogy a júniusinál több lakóingatlan építését kezdték el.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból júniusban, éves szintre kivetítve 849 ezer ház építését kezdték el, ami 6,3 százalékkal több a májusi 799 ezernél.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 254 ezerre emelkedett a májusi 1 millió 168 ezerről. Havi összevetésben 7,4 százalékkal emelkedett a kiadott engedélyek száma júniusban. Az előző havi adat több mint egyéves mélypontot jelentett: május előtt utoljára 2016 áprilisában volt alacsonyabb a kiadott építési engedélyek száma az Egyesült Államokban.

Elemzők arra számítottak, hogy júniusban éves szintre vetítve 1 millió 155 ezer lakóingatlan építése kezdődik meg az előző havi 1 millió 122 ezer után, az építési engedélyek száma pedig 1 millió 200 ezerre nő.

Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert az emelkedő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal a fogyasztói kiadásokat. Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban növekedni fog a lakásvásárlók száma, tekintettel a bérek jelentős emelkedésére és az alacsony munkanélküliségre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!