Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2017.07.06

A várt csökkenés helyett emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten a washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölt adatai szerint.

A július 1-jén zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 4 ezerrel, 248 ezerre nőtt. Elemzők arra számítottak, hogy az előző heti 244 ezerről 243 ezerre csökken ez a szám.

Ez volt a 122. egymást követő hét, amikor 300 ezer alatt maradt a kérelmek száma, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa.

A 300 ezer alatti értéket általában a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 750-nel, 243 ezerre emelkedett.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 11 ezerrel, 1 millió 956 ezerre nőtt a június 24-én zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 6750-nel, 1 millió 944 ezer 750-re kúszott fel.

Már a 12. egymást követő héten maradt kétmillió alatt a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma. Utoljára 1973-ban fordult elő, hogy ez a szám tartósan a kétmilliós küszöb alatt maradt, de akkor jóval kisebb volt az ország lélekszáma.

Az amerikai munkaerőpiac gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság állapotában van, a munkanélküliségi ráta 16 éves mélypontra, 4,3 százalékra mérséklődött.

A munkaügyi minisztérium pénteken teszi közzé a gazdaság egészére vonatkozó júniusi munkaerőpiaci adatait. Elemzők arra számítanak, hogy a foglalkoztatottak száma 179 ezerrel nőtt a májusi 138 ezres emelkedés után. Rossz előjel azonban, hogy az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet csütörtökön közzétett statisztikája szerint a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatás júniusban. A magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma 158 ezerrel bővült a májusi 230 ezer után. Júniusra piaci elemzők a foglalkoztatás 185 ezres növekedését várták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!