Emelkedtek a fogyasztói kiadások az Egyesült Államokban januárban

Gazdaság, 2018.03.01

Nőttek a fogyasztók jövedelmei és kiadásai az Egyesült Államokban januárban, de a személyes fogyasztási kiadások árindexe továbbra sem érte el a 2 százalékot.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy januárban havi összevetésben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói kiadások, a személyi jövedelmek pedig 0,4 százalékkal nőttek. Decemberben a jövedelmek és a kiadások egyaránt 0,4 százalékkal emelkedtek.

Elemzők arra számítottak, hogy a jövedelmek 0,3 százalékkal, a kiadások pedig 0,2 százalékkal nőttek januárban.

A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések 0,5 százalékkal nőttek januárban.

A jövedelmek kiadásokat meghaladó növekedésének hatására a megtakarítási ráta 3,2 százalékra emelkedett januárban az előző havi 2,5 százalék után.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) januárban havi szinten 0,4 százalékkal, a gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index pedig 0,3 százalékkal emelkedett. Decemberben 0,1, illetve 0,2 százalékra rúgott ez a két érték.

Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 1,7 százalékkal, a magárindex pedig 1,5 százalékkal nőtt januárban, csakúgy mint az előző két hónapban.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot már több mint öt éve nem érte el a tényleges árindex.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!