TV műsor

Emelkedtek az amerikai termelői árak júniusban

Gazdaság, 2017.07.13

A várakozásokkal szemben havi összevetésben emelkedtek, éves szinten pedig az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak az Egyesült Államokban júniusban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint júniusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban. Elemzők előzetesen 0,1 százalékos csökkenésre számítottak a májusi stagnálás után.

Éves összevetésben az 1,9 százalékos emelkedést valószínűsítő elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben, 2,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak az májusi 2,4 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,1 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,9 százalékkal emelkedett júniusban az előző havi 0,3 százalékos, illetve 2,1 százalékos növekedés után.

Májusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek, éves összevetésben pedig 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A júniusi inflációs adatokat pénteken közli a munkaügyi minisztérium. Elemzők arra számítanak, hogy havi szinten 0,1 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) figyeli, hogy a jelek az infláció erősödésére utalnak-e. A Federal Reserve inflációs célszáma 2 százalék. Ha az árak túl gyorsan emelkednek, az azt jelzi, hogy a pénz túl könnyen áramlik be a gazdaságba, ez esetben a Fed valószínűleg emeli a kamatokat, hogy fékezze a hitelezést.

2015 decembere óta a Fed négyszer emelt kamatot, mindegyik esetben 0,25 százalékponttal növelte az irányadó sáv széleit.

Legutoljára június 14-én 1,25 százalékra emelte a kamatot Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC).

A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!