Enyhén emelkedett a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban februárban

Gazdaság, 2018.03.28

Enyhén emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban februárban, de az ingatlanok drágulása és a korlátozott választék visszafogja a forgalmat.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 107,5 pontra nőtt a januári 104,3 pontról. Tavaly februárhoz képest azonban jelentős, 4,1 százalékos csökkenést mértek, egy éve még 112,1 ponton állt az index értéke.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy az erős gazdasági növekedés és az egészséges munkaerőpiac jelentős keresletet generál az ingatlanpiacon, de a szűkös kínálat és az ingatlanárak ebből fakadó emelkedése visszariasztja a potenciális vevőket.

A következő hónapok egyik fő kérdése az lesz, hogy miként alkalmazkodnak az eladók és a vevők a jelzáloghitel-kamatok emelkedéséhez. A kamatok akár az 5,9 százalékot is elérhetik idén, azaz a hitelköltségek emelkedése még inkább szűkíti anyagi lehetőségeiket. Másrészt még több potenciális eladó dönthet úgy, hogy mégsem hirdeti meg eladásra lakását, mert elveszíti alacsony kamatozású jelzáloghitelét, ami pedig azt jelenti, hogy az ország túlnyomó részén nem enyhül az eladó ingatlanok hiánya.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!