Enyhén emelkedett a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban márciusban

Gazdaság, 2018.04.23

Enyhén, de a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban márciusban. Az ingatlanok drágulása és a korlátozott választék továbbra is visszafogja a forgalmat.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) hétfőn közölte, hogy márciusban havi összehasonlításban 1,1 százalékkal nőtt a használt lakások eladásának száma a februárban mért 3,0 százalékos emelkedés után. Tavaly márciushoz képest azonban 1,2 százalékkal csökkent a gazdát cserélő lakások száma.

Az eladások márciusi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 600 ezer lakáseladás lenne.

Elemzők 0,2 százalékos emelkedést, évesítve 5,55 milliós számot vártak az év harmadik hónapjáról.

Márciusban a használt lakások átlagára 290 100 dollár volt, 4,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A mediánár 5,8 százalékkal 250 ezer 400 dollárra ugrott, és már a 73. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások márciusi üteme mellett 3,6 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma 7,2 százalékkal 1 millióra 670 ezerre csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Különösen nagy a hiány az olcsóbb lakásokból. A 100 ezer dollár alatti áron megvásárolt lakóingatlanok száma az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal, a 100-250 ezer dolláros kategóriában pedig 8 százalékkal csökkent, míg a 250 és 750 ezer dollár közötti áron meghirdetett ingatlanokból 4 százalékkal több kelt el.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Márciusban a második egymást követő hónapban nőtt az eladott használt lakások száma. Elemzők szerint a határozatlan vevők egy része igyekszik mielőbb lezárni a lakásvételi ügyletét az árak és a jelzáloghitel-kamatok emelkedésének láttán. A 30 éves jelzáloghitelek kamata már 4,47 százalék körül mozog, ami 2014 januárja óta a legnagyobb érték. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve márciusban kamatot emelt, és idén várhatóan még legalább kétszer megteszi ezt, ami a jelzáloghitel-kamatok további emelkedését vonhatja maga után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!