Enyhén javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban májusban

Gazdaság, 2020.05.15

Az előző havi sokk után enyhén javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban májusban, mivel a rendkívüli segélyeknek köszönhetően kedvezőbben alakult a pénzügyi helyzet a koronavírus-járvány miatti tömeges elbocsátások következtében meggyengült háztartások körében.

A Michigan egyetem szokásos havi felmérésének pénteken közölt előzetes adatai szerint a fogyasztói hangulatindex értéke 1,9 ponttal, 73,7 pontra emelkedett az áprilisi 71,8 pontról. Elemzők rosszabb értékre, 68 pontra számítottak, miután márciusban soha nem látott mértékben, 17,3 ponttal, 71,8 pontra, nyolcéves mélypontra süllyedt az index értéke.

Egy éve még kereken 100 ponton állt a fogyasztói hangulatindex.

Az alindexek közül a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke az áprilisban mért 70,1 pontról 67,7 pontra, több mint hatéves mélypontra csökkent. Tavaly májusban 93,5 ponton állt az értéke.

A következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója viszont jelentősen, 74,3 pontról 83,0 pontra nőtt májusban, de így is messze áll az egy évvel korábbi 110 pontos értéktől.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,0 százalékra nőtt májusban az előző havi 2,1 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 2,5 százalékról 2,6 százalékra emelkedett.

A felmérés tanúsága szerint a fogyasztók többsége, 57 százaléka leginkább egészsége miatt aggódott, miközben erősödtek az elszigetelődés miatti félelmek. A megkérdezettek immár 21 százalékát aggasztja leginkább a közösségi elszigetelődés, míg az előző hónapban 14 százalék volt az arányuk. A leginkább anyagi helyzete miatt aggódók aránya az áprilisi 22 százalékról 17 százalékra csökkent.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás alakulásának becslésére.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!