Enyhén csökkent a Michigan egyetem fogyasztói hangulatindexe

Gazdaság, 2018.02.02

A vártnál kevésbé csökkent a fogyasztói bizalom januárban az Egyesült Államokban.

A Michigan egyetem pénteken közölte, hogy havonta számított fogyasztói hangulatindexe januárban 95,7 pontra süllyedt a decemberi 95,9 pontról. A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy a mutató 95 pontra megy le.

Richard Curtin, a felmérést irányító vezető közgazdász kiemelte, hogy a fogyasztói bizalom több mint egy éve alig változott, és nagyon kedvező szinten stabilizálódott. A januári mutató csupán 1,1 ponttal marad el a 96,8 pontos 2017. évi átlagtól, amely 17 éve a legmagasabb éves átlag.

A fogyasztók a foglalkoztatottság és a jövedelmek további emelkedésére, de kissé magasabb inflációra számítanak - mondta Curtin.

Az aktuális kondíciók megítélése valamelyest romlott, az ezt tükröző mutató 110,5 pontra süllyedt a decemberi 113,8 pontról. A várakozásokat jelző index viszont 84,3 pontról 86,3 pontra emelkedett.

A Michigan egyetem hangulatindexe a Conference Board index mellett a legfontosabb mérőszám a fogyasztás alakulásának megbecsléséhez. A személyi fogyasztás az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!