Erste Bank Hungary: az első fél évben 31,183 milliárd forint konszolidált adózott nyereség

Gazdaság, 2017.09.19

Az Erste Bank Hungary (EBH) csoport 31,183 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az idei első fél évben, amely 1 százalékkal alatta marad a tavalyi első fél évinek. A bankcsoport mérlegfőösszege június 30-án 2254,741 milliárd forint volt, 10 százalékkal bővült 2016 végéhez képest - derül ki a hitelintézet BÉT honlapján kedden közzétett konszolidált jelentéséből.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standard (IFRS) szerint összeállított jelentés szerint az ügyfélhitelek állománya közel 2 százalékkal bővült 2016 végéhez képest, egyrészt a Citibank lakossági üzletága megvásárlásának, másrészt a növekvő hitelfolyósításnak köszönhetően.

Az ügyfelek által elhelyezett betétállomány 7 százalékkal emelkedett, főként a Citibank portfólió megvásárlásának eredményeként. A jelentés szerint a betétállományon belül átstrukturálódás tapasztalható a látra szóló és a lekötött betétek között, az utóbbi zsugorodott a csökkenő kamatkörnyezet miatt.

Az eredmény összetevői közül a kamateredmény 17 százalékkal (4,7 milliárd forinttal) magasabb volt az előző év azonos időszakához képest. A kamatbevételek 1,4 százalékkal emelkedtek, főként a megnövekedett személyi kölcsön és hitelkártya állománynak köszönhetően. A kamatráfordítások 44 százalékkal csökkentek az elmúlt egy évben, főként a csökkenő kamatpálya, valamint a látra szóló és lekötött betétek közötti átstrukturálódás miatt.

A jutalék- és díjeredmény 12 százalékkal (2,5 milliárd forinttal javult, főként a Citibank akvizíciójára visszavezethetően.

Az EBH egyéb adminisztratív ráfordításai 13,9 százalékkal (4,05 milliárd forinttal) nőttek, ezen belül a legjelentősebb a személyi jellegű ráfordítások emelkedése (10,6 százalék), elsősorban a Citibank lakossági divíziójának megvásárlásából fakadó magasabb dolgozói létszám következtében.

Az értékvesztés és kockázati céltartalék képzés 12,3 milliárd forinttal (55 százalékkal) kedvezőtlenebbül alakult, azonban összességében még mindig pozitív hatással járult hozzá a vizsgált időszak eredményéhez a jelentés szerint.

Az egyéb bevételek és ráfordítások esetében 8,9 milliárd forintos (55,6 százalékos) javulás történt a bázisidőszakhoz képest, aminek legfőbb oka egy nagyobb összegű fel nem használt céltartalék felszabadítása volt, emellett a bankadó mértéke is alacsonyabb volt.

A pénzintézet augusztusban közölte: a második fél évben kétszámjegyű hitelportfólió-növekedést vár a lakossági és vállalati üzletágban egyaránt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!