Európa jövője - A Gránit Bank elnök-vezérigazgatója: a V4 országok az EU húzó régiójává válhatnak

Gazdaság, 2018.05.24

A V4 országok a pénzügyi és gazdasági stabilitásra alapozva és a digitalizációban rejlő lehetőségeket kihasználva az Európai Unió húzó gazdasági régióivá válhatnak - mondta Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója az Európa jövője című nemzetközi konferencián, csütörtökön Budapesten.

Hegedüs Éva ennek elérésére öt kulcsterületet emelt ki: ösztönözni kell az innovációt és technológiai fejlődést, biztosítani kell a technológiai fejlődéssel lépést tartó korszerű oktatást, hatékony választ kell adni a demográfiai kihívásra, a gazdasági generációváltással együtt a modernizációra is hangsúlyt kell helyezni, továbbá el kell érni, hogy a fejlődést támogassa a hatékony és innovatív pénzügyi szektor.

Az elnök-vezérigazgató rámutatott: az egyes gazdaságok súlya - a feltörekvő országok dinamikus fejlődése következtében - a következő fél évszázadban jelentősen át fog rendeződni, Észak-Amerikának és Európának a világ GDP-jében mért gazdasági ereje a jelenlegi, közel 50 százalékról alig több mint 30 százalékra fog csökkenni.

Jelezte: a V4 országcsoport mostani, 10 százalék körüli súlya az EU népességében, ipari és mezőgazdasági termelésében fontos gazdasági erőt képvisel. A világgazdasági válságot követően a V4-ek gyorsabban növekedtek az EU átlagánál, és a következő években is az EU gazdaságának egyik húzó régiója lehet a térség. A V4 országok termelékenységének növekedése az elmúlt évtizedben meghaladta az EU és az Egyesült Államok növekedési ütemét is - mutatott rá.

Hegedüs Éva felhívta a figyelmet arra: az oktatás és a képzés több szempontból is fontos tényező, egyrészt az innováció ösztönzése érdekében, másrészt azért, mert a középfokú és felsőfokú végzettségűek munkanélküliségi mutatói lényegesen kedvezőbben alakultak az elmúlt évtizedben az alapvégzettséggel rendelkezőkhöz képest.

Rámutatott: a V4 országok kutatás-fejlesztési ráfordításai az elmúlt 5 évben 1,2 százalékot tettek ki a GDP arányában, elmaradva az európai országok 2 százalékos átlagától, a leginnovatívabb országok 3-4 százalékos mutatójához képest pedig lényegesen alacsonyabban volt. Az EU célkitűzése, hogy 2020-ra ezt az értéket átlagosan 3 százalékra kell emelni - tette hozzá.

Hegedüs Éva kiemelte: az innovációt a pénzügyi szektor aktív szerepvállalása is elő tudja segíteni. A V4 országokban a válságot követő utóbbi néhány évben jelentősen növekedett mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés, amely támogatja a dinamikus gazdasági növekedést.

Az elnök-vezérigazgató rámutatott: a digitalizáció a gazdasági folyamatokat, ezen belül a pénzügyi szolgáltatásokat is jelentősen átalakítja, ebben a folyamatban számottevő növekedési potenciál rejlik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!