Éves szinten 2,2 százalékkal csökkent a cseh gazdaság az első negyedévben

Gazdaság, 2020.05.15

Éves összehasonlításban 2,2 százalékkal esett vissza a cseh gazdaság (GDP) az első negyedévben. Az előző negyedévhez viszonyítva a csökkenés 3,6 százalékos volt - közölte az előzetes becslést a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken.

A visszaesés legfőbb oka a világméretű koronavírus-járvány és az azzal összefüggő gazdaságot korlátozó intézkedések.

"Különösen a külföldi kereslet esett vissza, de csökkentek a cégek beruházásai és a háztartások fogyasztása is" - mondta Vladimír Kermiet szakigazgató újságíróknak. A statisztikusok szerint a járvány okozta helyzet kiemelten a feldolgozóipart, a kereskedelmet és a vendéglátóipart érintette negatívan.

Az első negyedév részletesebb és pontosabb adatait júniusra ígéri a statisztikai hivatal.

A tavalyi utolsó negyedévben a GDP éves összehasonlításban 2 százalékkal, negyedévesben pedig 0,5 százalékkal emelkedett.

A gazdaságot és üzleti életet korlátozó intézkedéseket fokozatosan március második felében vezette be a cseh kormány. A cseh elemzőket nem lepték meg az adatok, lényegében megfelelnek a várakozásoknak.

"A negyedévi adatok sajnos azt bizonyítják, hogy a gazdaság visszaesése nagyon jelentős lesz" - nyilatkozta Jirí Rusnok, a Cseh Nemzeti Bank kormányzója a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak. Rusnok megerősítette, hogy a jegybank az idei évben a cseh GDP 8 százalékos visszaesésével számol.

Jirí Rusnok szerint a mostani válság "minőségileg egészen más", mint volt 2009-ben. "Ez a mostani válság megzavarta a kínálatot és a keresletet is. Ilyen típusú válsággal nincsenek tapasztalataink" - jegyezte meg a jegybanki kormányzó. Szerinte a következő évben ugyan nőni fog a cseh gazdaség, de még nem éri el a 2019-es szintet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!