Fazekas: a sertéságazat a mezőgazdaság stratégiai részterülete

Gazdaság, 2017.09.22

A sertéságazat a magyar mezőgazdaság stratégiai részterülete, amit az is jelez, hogy a 2010-es 6 milliárd forintról mára az ágazat támogatása 17,1 milliárd forintra nőtt - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Fazekas Sándor a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron és Kiállításon megrendezett sertéstartói és -tenyésztői konferencián kiemelte: míg a sertésválság nyomán egyes országokban 20-25 százalékkal csökkent a sertéslétszám, addig Magyarországon a sertéságazat kibocsátása 6,1 százalékkal nőtt, és a vágóhidak teljesítménye is több mint 5 százalékkal bővült.

Jelezte, hogy az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének hatására az egy főre eső évi sertéshúsfogyasztás 1 kilogrammal 25-28 kilogrammra nőtt Magyarországon, de hozzátette, hogy még így is elmarad az uniós 32 kilogrammos átlagtól.

Magyarországon a sertéságazat helyzete stabil, megfelelőek a piaci körülmények és az átvételi árak is - mondta Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke az MTI-nek a tanácskozáson. Az ágazat helyzetének javulása az évtized elején kezdődött, amikor elkészült az ágazati stratégia, és ennek nyomán fejlődésnek indult az ágazat. Ennek első lépése volt az élősertés és a félsertés áfájának csökkentése, majd a sertés tőkehús áfájának csökkentése. Ennek hatására fehéredni kezdett az ágazat, amelyben korábban mintegy 40 százalék volt a becslések szerint a feketegazdaság aránya. Az ágazat növekedési pályára állását az is jelezte, hogy korábban 170-180 ezer volt az anyakocák száma, mára ez a létszám eléri a 210 ezret. Így 3 millió felett van a sertésszám - mondta az MSTSZ elnöke.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az afrikai sertéspestis megjelenése az ország keleti határán rendkívül súlyos gondot okoz mind a sertéstartóknak, mind a feldolgozóknak. Amennyiben Magyarországon is megjelenik az afrikai sertéspestis, úgy 25-30 százalékkal eshet vissza a magyarországi sertések száma becslések szerint. Ezt Horváth István szerint mindenképpen meg kell akadályozni, mivel nemcsak a sertéstartóknak okozna gondot a betegség, hanem a feldolgozóknak is, mivel a magyar sertéshúst kitiltanák a betegség miatt a távol-keleti piacokról, így nem lehetne szállítani magyar sertéshúst sem Kínába, sem Dél-Koreába, sem pedig Japánba. Ez pedig azt jelentené, hogy a magyar sertésállomány mintegy 30-35 százaléka 1,2 millió sertés gyakorlatilag eladhatatlanná válna, és a belföldi piacon megjelenve ez a mennyiség túltermelési válságot, jelentős árcsökkenést okozna.

Ezért a MSTSZ javasolja, hogy az ukrán határon kerítéssel védjék a magyar területet annak érdekében, hogy a vaddisznókkal ne kerülhessen be az országba a kórokozó. Emellett szigorú állategészségügyi rendszabályokat kezdeményeznek a keleti országhatáron, és a határellenőrzéseknél is szigorú élelmiszerellenőrzés bevezetését javasolják.

A gazdálkodók az állattartó telepek korszerűsítéséhez támogatást is igénybe vehetnek, így Horváth István szerint a következő két évben akár 30-40 százalékkal is nőhet a sertéslétszám Magyarországon. Ezt akadályozhatja meg, ha az afrikai sertéspestis kórokozója bekerül az országba - figyelmeztetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!