Fazekas Sándor: a vidék gyarapodása a magyarság fennmaradásának záloga

Gazdaság, 2017.03.14

A vidék gyarapodása, a magyar gazdák teljesítménye az ország fejlődésének biztosítéka, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Magyarország megmaradjon olyan nemzetnek, amely képes saját életét, sorsát irányítani, miközben Európában nagy erők dolgoznak azon, hogy az unió népei alávetett nemzetiségek szintjére süllyedjenek - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen kedden.

Mint mondta, "március idusán múltunk egyik legfontosabb sorsfordulója előtt tisztelgünk". A világ magyarsága azokra a hősökre emlékezik, akik megteremtették a polgári modern Magyarországot és bátran vállalták a harcot az idegen önkénnyel szemben. Bizonyságot tettek arról, hogy a magyarság életre való nemzet, megvédi értékeit és érdekeit.

"Így volt ez 1848-ban és így van ma is" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy minden tiszteletet megérdemelnek azok a hazafiak, akik olyan Magyarországról álmodtak, amely független és nem idegen hatalmaknak alárendelten létezik. Fazekas Sándor úgy vélte, a március 15-i tizenkét pontban foglaltak nagy része most is aktuális, "ma is azt szeretnénk, hogy Magyarország a magyaroké legyen és dolgainkba ne szólhassanak bele távoli hatalmak politikai erői" - fogalmazott. Rámutatott, hogy 1848 márciusában a nemzet összekapcsolódott a társadalmi változás iránti igénnyel, megszületett a nemzetállam és egyben a lehetőség a vidéki jobbágysorban élő földművesek számára a polgárosodásra, felemelkedésre. A törvények eredményeként a jobbágyság megszabadult az elavult feudális kötöttségektől, kisbirtokossá válva önálló földtulajdonhoz jutott, önállóan dönthetett arról, mit és hogyan termel, értékesít. Gazdacsaládok sokasága előtt nyílt meg az anyagi gyarapodás lehetősége, felvirágzott a népi műveltség, a népművészet, javult az életvszínvonal és a megélhetés - idézte fel a tárcavezető. Úgy vélte, 1848 maradandó, visszafordíthatatlan hatásokat idézett elő a "magyar társadalom szövetében", ami érvényes a gazdálkodásra és a vidéki tájra is, amely nagyrészt akkor nyerte el jelenlegi formáját. Új területeket fogtak művelésre, lecsapolták a mocsarakat, legelőket törtek és szántottak fel, a folyószabályozási munkálatokkal együtt több millió hektár földet tettek használhatóvá. A városok nagyvárosokká fejlődtek és 50 év alatt a magyarság lélekszáma megduplázódott, hiszen a megnövekedett mezőgazdasági termelés nagyobb lakosságot volt képes eltartani, élelmiszerrel ellátni. Fazekas Sándor szerint a magyar vidéket, a gazdatársadalmat, illetve a mezőgazdaságot ma érintő változások az 1848/49-eshez mérhetőek, elég csak arra gondolni, milyen feladatot jelent az Európai Unió piaci viszonyaihoz, támogatási rendszeréhez való alkalmazkodás. Széchenyi István földbirtokpolitikával kapcsolatos gondolatai is időszerűek - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy a gróf ideája az öntudatos, gazdaságilag erős magyar földműves volt. Ebbe a kijelölt útvonalba illeszthető a jelenlegi kormány több intézkedése is, így például a családi gazdaságokat érintő állami földbérbeadási és értékesítési program, amely a földművesek mintegy harmadát segítette birtoka gyarapításában, avagy a földtörvénynek a gazdákat védő, és segítő rendelkezései is - jelezte a miniszter. Az ünnepségen Fazekas Sándor egyúttal több kitüntetést is átadott a díjazottaknak, így például a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, a Magyar Arany Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt elismeréseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!