Fed-jegyzőkönyv: a gazdaság jó teljesítménye a monetáris szigorítás fokozása mellett szól

Gazdaság, 2018.04.11

A Fed monetáris politikai döntéshozó testületének legutóbbi kamatdöntő ülésén készült jegyzőkönyv tanúsága szerint jó növekedési pályán halad az amerikai gazdaság és az infláció is a cél felé közelít, ami akár a monetáris szigorítási pálya megemelését is indokolttá teheti.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) legutóbbi, március 20-21-i ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,25-1,50 százalékos sávról 1,50-1,75 százalékos sávra emelte meg az irányadó kamatot.

A márciusi ülés csütörtökön nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvének a tanúsága szerint a döntéshozó testület körében egyetértés alakult ki arról, hogy stabil növekedési pályán halad az amerikai gazdaság, a növekedési kilátások mellett az inflációs cél megközelítésének a valószínűsége is javult.

Ennek megfelelően az irányadó kamat 25 bázispontos megemelése mellett is egyhangú döntés született az ülésen.

A jegyzőkönyv ugyanakkor említést tesz a testület tagjainak az amerikai-kínai kereskedelmi vita esetleges elfajulása és annak káros következményei miatt táplált aggodalmairól is. Megjegyzi ugyanakkor, hogy bár az adócsökkentéseknek és a közkiadások növelésének a gazdaságélénkítő hatása még várat magára, de nem fog elmaradni és még a munkaerő-piaci kínálat szűkülésével együtt is újabb lökést ad a gazdaságnak.

A dokumentum alapján tehát akár a korábban jelzettnél meredekebb monetáris szigorítás pálya is indokolttá válhat - derül ki a dokumentumból.

A piacok a Fed által már korábban is felvázolt optimista gazdasági növekedési prognózis és monetáris szigorítási pálya alapján három, egyenként 25 bázispontos kamatemelést tartottak valószínűnek az idén. Ebből a márciusi volt az első.

A Fed márciusi kamatemelése a hatodik volt a monetáris szigorítási ciklus 2015 decemberi kezdete óta. A következő évben, 2016-ban egy alkalommal emelt kamatot a Fed, majd 2017-ben három alkalommal, minden esetben 25 bázisponttal. A Fed gazdaságösztönző céllal 2008 és 2015 decembere között zéró közeli szinten tartotta az irányadó kamatot.
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcminutes20180321.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!