Feldarabolják az Elmű-Émász csoport német anyavállalatát

Gazdaság, 2018.03.12

Feldarabolják az Elmű-Émász társaságcsoport német tulajdonosát, az Innogy nevű céget - írták hétfőn német lapok.

A tervek szerint az RWE német energetikai óriáscég megújuló energiaforrásokra szakosodott leányvállalata a versenytárs E.ON-hoz kerül, az RWE pedig tőkeemelés révén 16,67 százalékos tulajdonrészt szerez az E.ON-ban.

Az Innogy hálózatüzemeltetéssel foglalkozó részlegét beolvasztják az E.ON-ba, a megújuló forrásokra alapozó energiatermeléssel foglalkozó részleg pedig az RWE-hez kerül. A 2016-ban alapított Innogy így megszűnik.

Az átszervezés nem csak az Innogy megszüntetésével jár, a tervek szerint az E.ON és az RWE profilja is megváltozik. Az E.ON az energiahálózatokra összpontosító vállalattá alakul, és a megújuló energiaforrások kiaknázásával foglalkozó üzletágát átveszi az RWE, amely az Innogy megalapítása óta kőszénnel vagy földgázzal működtetett erőművek, illetve atomerőművek üzemeltetésére összpontosított.

A több lépésben végrehajtandó ügylethez szükséges a két társaság igazgatóságának jóváhagyása, és versenyfelügyeleti engedélyt is kell szerezni hozzá.

A német kormány támogatja a tervet, ezt hétfőn Angela Merkel kancellár és Brigitte Zypries gazdasági miniszter is jelezte.

A több mint 42 ezer embert foglalkoztató Innogy a hétfőn közölt adatai szerint 2017-ben 43,13 milliárd euró (13,3 ezer milliárd forint) bevételre tett szert, ami 1,1 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 43,61 milliárd euróhoz képest. Adózott eredménye 778 millió euró volt, ami 48,6 százalékos csökkenés a 2016-ban elért 1,51 milliárd euróhoz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!