Felemásan alakult az amerikai magánszektor növekedése decemberben

Gazdaság, 2017.12.14

Felemásan alakult az amerikai magánszektor teljesítménye decemberben: míg a feldolgozóipar erőteljes és gyorsuló ütemben növekedett, a szolgáltatási szektor bővülése váratlanul és jelentős mértékben lassult az IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett előzetes adatai szerint.

A londoni székhelyű kutatóintézet közölte, hogy az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 52,4 pontra süllyedt, ami 2016 szeptembere óta a legszerényebb érték. A novemberben mért 54,5 pont után elemzők enyhébb növekedésre, 55,0 pontra számítottak.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe viszont január óta a legmagasabb szintre, 55,0 pontra emelkedett a novemberi 53,9 pontról. Elemzők 54,0 pontot vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,0 pontra esett az előző havi 54,5 pontról, ami március óta a legkisebb érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az előzetes eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott, hogy az amerikai hazai össztermék (GDP) jóval nagyobb részét állítja elő a szolgáltatási ágazat, mint a feldolgozóipar, így az összképre árnyék borul. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a negyedik negyedévben éves összevetésben szerény, 2 százalék körüli mértékben növekedhet az amerikai gazdaság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!