Felfelé módosította idei gazdasági prognózisát a cseh bankszövetség

Gazdaság, 2017.07.26

Felfelé módosította idei gazdasági prognózisát a cseh bankszövetség (CBA). Míg az első negyedév végén a bankszövetség 2,6 százalékos gazdasági növekedést jósolt az idénre Csehországban, addig a szerdán kiadott új prognózisában már 3,2 százalékosat.

A prognózis szerint a gyorsabb gazdasági növekedés legfőbb motorját a háztartások erősödő fogyasztása és a növekvő cseh kivitel adja.

Tavaly a cseh gazdaság éves összehasonlításban 2,6 százalékkal nőtt.

A bankszövetség szerint az idén és jövőre is a gazdaságban nagy nyomás lesz a bérek emelésére, az idén és 2018-ban is várhatóan 5,5 százalékkal nőnek a keresetek.

Az idénre 2,2 százalékos, jövőre pedig 2,1 százalékos éves szintű inflációt jósol a bankszövetség.

Az alacsony infláció és az alacsony munkanélküliség a pénzügyben szükségessé teszik, hogy a jegybank legalább egy alkalommal emelje az alapkamatot - olvasható a CBA prognózisában.

A jegybank a legutóbbi, májusi prognózisában az idén 2,9 százalékos, jövőre pedig 2,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizált Csehországban. A pénzügyminisztérium prognózisa mindkét évben 2,5-2,5 százalékos gazdasági erősödéssel számol.

A CBA úgy véli, hogy az euró árfolyama az idén átlagban 26,45 korona körül, míg jövőre 25,52 korona körül fog alakulni. A cseh jegybank április elejéig több éven át következetesen 27 korona körül tartotta az euró árfolyamát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!