Felminősítette a K&H Bankot a Moody's

Gazdaság, 2017.10.20

Felminősítette a K&H Bank betéti besorolásait a Moody's Investors Service, mindenekelőtt a pénzintézet eszközminőségének, tőkehelyzetének és nyereségességének javulásával indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban bejelentette, hogy a K&H hosszú és rövidtávú, forintban és devizában elhelyezett betétállományának osztályzatait az eddigi Ba1/Not Prime-ról egy fokozattal Baa3/Prime-3-ra javította.

A Moody's egyidejűleg a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi b1-ről ba3-ra, a kiigazított BCA-minősítést ba2-ről ba1-re emelte.

A hitelminősítő a K&H forintbetét-besorolásának kilátását az eddigi stabilról pozitívra javította. A devizabetét-osztályzat kilátása továbbra is stabil.

A Moody's előző nap az OTP Bank forintbetéti besorolásait is javította, szintén elsősorban az OTP eszközminőségének és nyereségességének javulásával, valamint a megfelelő tőkehelyzettel és a jó finanszírozási profillal indokolva a döntést.

A Moody's tavaly júniusban pozitívra javította a magyar bankrendszer egészére adott kilátását is. E pozitív kilátást a hitelminősítő a múlt hónap végén megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a tavalyi év végén mért 14,7 százalékról.

A K&H pénteki felminősítéséhez fűzött indoklásában a Moody's hangsúlyozta, hogy a bank nem teljesítő kinnlevőség-rátája júniusig 8,6 százalékra csökkent a tavalyi év végén mért 9,8 százalékról, illetve a 2015 végén mért 13,3 százalékról.

A hitelminősítő hangsúlyozta azt is, hogy a K&H nem teljesítő követelésállomány-hányada alacsonyabb a magyar bankrendszer egészének átlagánál, amely a lakosságnak és a pénzügyi szektoron kívüli vállalati körnek folyósított teljes hitelportfolió arányában jelenleg 10,8 százalék.

A Moody's mindazonáltal "szerény mértékűnek" nevezi a K&H hitelveszteségi tartalékolását, amely a hitelminősítő adatai szerint 2016 végén a problémás kinnlevőségek 47,6 százalékára volt elegendő, jóllehet a teljes magyar bankszektoron belüli átlag abban az időpontban 59 százalék volt.

A K&H hosszú távú forintbetét-osztályzati kilátásának pozitívra javítását a Moody's ugyanakkor azzal a várakozásával indokolta, hogy a következő 12-18 hónapban folytatódik a bank hitelprofiljának javulása, elsősorban a problémás kinnlevőségek arányának további csökkenése és a megfelelő tőkehelyzet fenntartása révén.

A Moody's kiemeli, hogy ezt a javulási folyamatot a magyarországi működési környezet is támogatja.

Az indoklás szerint a felminősítésben szerepet játszott az is, hogy a Moody's változatlanul magas szintű támogatást feltételez a K&H anyavállalata, a belga KBC Bank részéről.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a K&H Baa3 szintre emelt hosszú távú devizabetét-besorolása elérte a Magyarországra megállapított devizabetét-osztályzati plafont, és e felső korlát miatt akkor is ezen a szinten maradna, ha a bank forintbetéti osztályzata javulna.

A K&H-nak pénteken megadott Baa3 devizabetét-besorolás azonos a Moody's által a magyar államadósságra érvényben tartott befektetési ajánlású, stabil kilátású osztályzattal.

A Moody's tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar szuverén adósságállomány szerkezetének javulásával csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A K&H pénteki felminősítését a Moody's néhány órával a magyar államadós-besorolás esedékes felülvizsgálata előtt jelentette be. A hitelminősítő a magyar szuverén osztályzat idei harmadik, egyben utolsó potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki. Döntését a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan késő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be Londonban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!