Felminősítette a Moody's az MKB-t

Gazdaság, 2017.06.23

Javította az MKB több osztályzatát pénteken a Moody's Investors Service, a bank pénzügyi alapmutatóinak fokozatos javulásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az MKB hosszú távú forint- és devizabetéti besorolását "B3"-ról "B2"-re minősítette fel.

A Moody's egyidejűleg a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi "caa2"-ről "caa1"-re javította.

A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A hitelminősítő az MKB hosszú távú partnerkockázati minősítését (Counterparty Risk Assessment, CRA) "B1(cr)"-re emelte az eddigi "B2(cr)"-ről.

A bank hosszú távú betéti besorolásainak kilátása továbbra is stabil.

A minősítési lépésekhez fűzött elemzésében a Moody's kiemelte, hogy enyhültek a bank fizetőképességi kockázatai, miután javult az eszközminőség, és hatévi veszteséges működés után az MKB tavaly nyereséges volt.

A problémás kinnlevőségek rátája a teljes portfolión belül tavaly decemberre 21,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 30,1 százalékról, mindenekelőtt a kereskedelmi ingatlanszektorba kihelyezett problémás hitelállomány jelentős csökkenése miatt.

A problémás hitelállomány 54 százalékos fedezettségi rátája azonban mérsékelt szintű, és ez korlátokat jelent az MKB fizetőképességében - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindazonáltal az eszközminőség javulása tavaly a hitelveszteség-tartalékolás 84 százalékos csökkentését tette lehetővé, és ez volt a bank jövedelmezőségében bekövetkezett fordulat elsődleges tényezője.

A Moody's közölte: várakozása szerint a kedvező magyarországi működési környezet a következő 12-18 hónapban is előnyös hatást gyakorol a magyar bankok, köztük az MKB adósminőségére. Az MKB folytatódó hitelportfolió-tisztítása és a hitelkihelyezés növekedése fokozatosan javítja majd a bank egyébként gyenge pénzügyi alapmutatóit - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A Moody's tavaly stabilról pozitívra javította a magyar bankrendszer egészének kilátását, és ehhez fűzött indoklásában a nem teljesítő kinnlevőségek arányának szektorszintű csökkenését emelte ki.

Ezt a folyamatot más nagy londoni házak is hangsúlyozták legutóbbi térségi helyzetértékeléseikben.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nemrégiben összeállított térségi szektorelemzése szerint csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek összege, és Magyarországon a legalacsonyabbak között van e problémás követelésállomány a térségen belül.

Az EBRD, amely a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli a nem teljesítő hitelek alakulását, kimutatta, hogy a régióban a tavalyi év második felére 52,6 milliárd euróra csökkent a rossz kinnlevőségek összege. Ez 8,2 százalékos csökkenés volt éves összevetésben.

Az EBRD kiemelte, hogy a régió 18 vizsgált gazdasága közül csak három országnak, Magyarországnak, Macedóniának és Szlovéniának sikerült 10 százalék alá csökkentenie a nem teljesítő követelések rátáját a teljes hitelportfolión belül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!