Fitch: a világgazdaság eddig jól viseli a politikai viharokat, de kockázat a populizmus térnyerése

Gazdaság, 2017.03.10

Eddig nem sok nyomot hagytak a legfejlettebb ipari gazdaságok teljesítményén az elmúlt évek viharos politikai változásai, az amerikai és az európai gazdaság meglepően erőteljes növekedési ütemeket ért el a tavalyi utolsó negyedévben, de az előretörő populizmus továbbra is komoly piaci és növekedési kockázat - áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett negyedéves világgazdasági helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a feldolgozószektorokban végzett legutóbbi üzleti bizalmi felmérések további szinkronizált javulási folyamatot jeleznek, ami arra vall, hogy a fejlett ipari térség növekedési lendülete 2017 korai szakaszában is kitartott.

A Fitch londoni elemzői közölték, hogy mindezek alapján javították a magasan fejlett gazdasági erőcentrumok növekedésére szóló előrejelzésüket. A cég a tavalyi 1,6 százalék után az idén 1,9 százalékos, jövőre 2 százalékos átlagos növekedést vár az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán és az euróövezet alkotta fejlett ipari csoportban.

A hitelminősítő a 2017-re és a 2018-ra szóló prognózisokat 0,1, illetve 0,2 százalékponttal javította a novemberben összeállított előző globális prognózisához képest.

A Fitch szerint több tényező magyarázza ezt az ellenállóképességet. Az egyik a fogyasztási kiadások robusztus ütemű növekedése, amelyet a munkapiaci helyzet javulása is segít. Ehhez járul, hogy az olajárak korábbi zuhanásából eredő alacsony infláció jelentős felhajtóerőt adott a reálbérek növekedésének, és mindezt megtetézte a költségvetési politika fellazulása és a nagy feltörekvő gazdaságok stabilizálódása.

A feltörekvő gazdaságok ma már a fejlett ipari térség exportjának harmadát veszik fel az 1990-es évek végén mért egyötöd helyett - hangsúlyozzák pénteki tanulmányukban a Fitch Ratings londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a populizmus és az EU-ellenes érzelmek fellángolása az Európai Unióban - különös tekintettel a sűrűn teleírt idei választási naptárra - felélesztheti az euróövezet szétforgácsolódásához fűződő piaci félelmeket. E piaci aggályokat jelzi, hogy a radikális francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen esetleges elnökválasztási sikerének lehetősége máris felfelé hajtja a francia állampapír-hozamokat.

E kockázatok az euróövezet egészében is a hitelpiaci kondíciók feszesebbé válását és a finanszírozási költségek emelkedését okozhatják - áll a Fitch elemzésében.

A Fitch Ratings makrogazdasági elemzőcsoportjának szimulációs forgatókönyvei szerint egy esetleges politikai sokk akár egy teljes százalékponttal is ronthatja az alapeseti előrejelzésekhez képest az euróövezeti növekedést.

A hitelminősítő jelenlegi alapeseti prognózisa az idei évre 1,7 százalékos, jövőre 1,6 százalékos növekedést valószínűsít a valutaunióban. Ezek egyaránt 0,2 százalékponttal javított előrejelzések a Fitch tavalyi utolsó negyedéves prognózisaihoz képest.

Más nagy londoni házak vizsgálatai is azt mutatják, hogy az európai befektetői közösséget komolyan aggasztja az EU-szkeptikus erők térnyerése.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő által az európai intézményi befektetői körben elvégzett új kockázati felmérés eredményei szerint a vizsgálatba bevont 1100 befektetési társaság legnagyobb egyedi csoportja, 63 százaléka a populizmus előretörését és az euróövezeti válság ebből eredő újbóli fellángolását tartja a legnagyobb kockázatnak. Az amerikai kereskedelmi politika protekcionista fordulatának veszélyeit az európai befektetési cégeknek csak a 22 százaléka sorolta a legfőbb kockázati tényezők listájának első helyére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!