Fitch: javuló osztályzati kilátásokkal kezdik 2018-at a kelet-európai gazdaságok

Gazdaság, 2017.12.05

Az utóbbi hat év legjobb adósosztályzat-kilátási mérlegével kezdhetik a 2018-as évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett éves összesítése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: a térségben 2011 óta most először haladja meg az államadós-besorolásokra érvényes - felminősítés lehetőségére utaló - pozitív kilátások száma a negatív kilátásokét, és ez jövőre lendületet adhat a felminősítéseknek.

A Fitch londoni elemzői kiemelik, hogy a közép- és kelet-európai államadós-besorolásokra jelenleg érvényes öt pozitív kilátás mindegyikét az idén adta meg a cég az érintett szuverén adósoknak, köztük Magyarországnak, a két negatív kilátás ugyanakkor még tavalyi eredetű.

A Fitch Ratings novemberben javította pozitívra az addigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású - a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's magyar szuverén besorolásával azonos - osztályzatának kilátását.

Ehhez fűzött indoklásában a Fitch kiemelte, hogy várakozása szerint 2017 lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

A Fitch Ratings a térség gazdaságai közül Magyarország mellett Csehország, Észtország, Oroszország és Fehéroroszország államadós-besorolására tart érvényben pozitív kilátást, Macedónia és Azerbajdzsán szuverén osztályzatát negatív kilátással jegyzi.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor's magyar osztályzati kilátása is pozitív, és már csak a Moody's tart érvényben stabil kilátást a magyar államadós-besorolásra.

A Standard & Poor's augusztusban javította pozitívra a magyar adósosztályzat kilátását.

A Fitch Ratings keddi tanulmánya szerint a közép- és kelet-európai térség makrogazdasági szempontból is "kedvező hátszéllel" kezdi 2018-at, a külső és a hazai növekedési dinamika jövőre is várhatóan erőteljes marad, bár a hitelminősítő azzal is számol, hogy a helyi jegybankok monetáris politikájának az inflációs nyomás erősödése miatt várható szigorodása visszafogja majd a növekedési lendületet.

A Fitch londoni elemzői a magyar gazdaságban 3,5 százalékos növekedést várnak jövőre.

Ez jórészt megfelel a székesebb körű londoni elemzői közösség várakozásainak.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői átfogó új prognózisukban kisebb kiigazításokat hajtottak végre: 2017-re az eddigi 3,8 százalék helyett 3,7 százalékos növekedést várnak Magyarországon, 2018-ra szóló növekedési becslésüket viszont 3,3 százalékról 3,5 százalékra javították.

A ház most először közölte 2019-re kidolgozott előrejelzését, amely arra az évre a magyar hazai össztermék 3,2 százalékos bővülését valószínűsíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!