FM: a hagyományos vidéki életforma jelentőségét hangsúlyozta a kormánybiztos a külhoni falugazdászok továbbképzésén

Gazdaság, 2017.06.27

A magyarság jövőjét is meghatározó hagyományos vidéki életforma jelentőségét hangsúlyozta Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős kormánybiztos a külhoni magyar gazdaszervezetek számára rendezett szakmai továbbképzésen Alcsútdobozon - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az FM és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közös rendezvényen a kormánybiztos kiemelte, hogy a nemzetpolitika a gazdaságfejlesztést állította a középpontba, hogy - mint fogalmazott - minden magyar állampolgár, éljen bár a Székelyföldön, vagy éppen a délvidéki szórványban, boldogulhasson a szülőföldjén.

A szakmai napon Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy az anyaországiakhoz hasonlóan a külhoni érdekképviseleteknek és gazdálkodóknak is értesülniük kell a támogatási lehetőségekről és a jogszabályi változásokról. A külhoni falugazdászok segítséget nyújtanak a Kárpát-medence magyar gazdáinak a termeléshez nélkülözhetetlen tudás, valamint a szakmai és pénzügyi támogatás megszerzésében, a továbbképzésben, a pályázati dokumentációk kitöltésében és tájékoztatnak a szakmai rendezvényekről, valamint a legújabb technológiai lehetőségekről is - tette hozzá.

A falugazdász-programra elköltött források többszörösen megtérülnek, mivel a szervezet hozzájárul a magyar agrárvállalkozások fejlesztéséhez, munkahelyeket teremt és segíti szülőföldön maradást, ezért az agrártárca elkötelezett a folyamatos működtetésük mellett - fogalmazott.

A továbbképzés résztvevői megismerhették az anyaországi rendszert és a magyarországi falugazdászok szaktanácsadási feladatait, megvitatták az elmúlt egy év tapasztalatait és az eddig elért eredményeket, továbbá meghatározták a jövőbeni irányokat - áll az FM közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!