FM: a nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség

Gazdaság, 2017.08.08

A nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség a Földművelésügyi Minisztérium szerint, ezt igazolta a most lezárult, a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rendelt el azért, hogy kiderítse: a magyar és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e.

A szaktárca keddi tájékoztatása szerint: a szakemberek a 39 vizsgált termékpár mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely ismét "alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét".

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthető termékeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik.

Összesen 39 termékpárt vizsgáltak: 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktél alap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs volt. A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak valamilyen eltérést. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál - noha a márkanév azonos volt - az összetétel tért el.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával nem csak a külső minőség az, úgynevezett osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget - bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt - a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek.

Mindezek alapján a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megkezdte egy egyeztetés előkészítését, melynek célja, hogy a szakmai szervezetek javaslatait megismerje a kettős élelmiszer minőség jelenségének megoldására. Ahogy eddig, ezután is kiállunk a magyar vásárlók érdekei mellett - olvasható a minisztériumi tájékoztatásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!