FM: az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány segíti az agrárvállalkozásokat

Gazdaság, 2017.11.14

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállományának folyamatos bővülésében jelentős szerepe van a finanszírozói bizalom növekedésének és az  Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességének - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden az AVHGA éves üzleti partnertalálkozóján.

Az FM közleménye szerint Feldman Zolt kiemelte, hogy az agrárgazdaság és a vidék fejlesztése kiemelkedő fontosságú, stratégiai feladat. Miközben az agrárgazdaság a nemzetgazdaság 2016. évi bruttó hozzáadott értékének 6,6 százalékát adta, a hozzá kapcsolódó ágazatok 20-25 százalékban járulnak hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez.

Ismertette, hogy a mezőgazdaság hitelállománya jelenleg 638 milliárd forintot, az élelmiszeriparé pedig 383 milliárd forintot tesz ki.

Feldman Zsolt kifejtette, hogy az AVHGA készfizető kezessége a teljes banki és takarékszövetkezeti szektor számára elérhető, és hitelt ad azoknak a kisebb agrárvállalkozásoknak is, amelyek nem tartoznak a pénzintézetek ügyfélkörébe.

Arról is beszélt, hogy a kormány célja a nagy hozzáadott értéket képviselő, a foglalkoztatás szempontjából meghatározó ágazatok, elsősorban az állattenyésztés és a kertészet, valamint az élelmiszeripar jövedelemtermelő és versenyképességének erősítése, ezáltal a vidék népességmegtartó képességének javítása. Ennek érdekében az FM számos, az agrártermelést segítő programot támogat, valamint azokhoz kapcsolódóan meghatározott célcsoportnak kiemelt támogatási programokat indít.

Példaként említette az AVHGA-val együttműködve kidolgozott Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót, valamint a jégesőkár és a fagykár, illetve a tehén- és sertéstartók számára elérhető kiemelt támogatási programokat, amelyek komoly szerepet játszanak az ágazat stabil finanszírozási hátterének biztosításában. A magyar célkitűzésekhez igazított intézkedéseknek és támogatási rendszernek köszönhetően az agrárium teljesítménye javul, többek között bővül a foglalkoztatás, élénkülnek a beruházások és a mezőgazdasági termények egyre nagyobb hányada kerül exportra - tette hozzá.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója az eseményen a közlemény szerint kiemelte, az alapítvány tevékenysége dinamikusan bővül, a kezességgel biztosított hitelállomány 2010 óta mintegy két és félszeresére, 96,1 milliárd forintról 237,5 milliárd forintra növekedett. Az AVHGA eddig 2921 magyarországi vállalkozást segített finanszírozáshoz jutni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!