FM: elfogadta a kormány az első Nemzeti Tájstratégiát

Gazdaság, 2017.03.21

Kormányhatározat született az első Nemzeti Tájstratégia elfogadásáról, a kormány ezzel kívánja társadalmilag elfogadott közüggyé tenni a táj védelmét, kezelését és tervezését - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

Az FM tájékoztatása szerint a 2017-2026-ig tartó időszakra vonatkozó tájstratégia bemutatja egyebek mellett a legmeghatározóbb tájváltozási folyamatokat, a magyarországi táj állapotát, valamint célokat és feladatokat fogalmaz meg az Európa Tanács Európai Táj Egyezményével összhangban. Hozzátették, hogy a tervezett intézkedések révén a komplex, tájszintű szemlélet is bekerülhet a döntéshozatali folyamatok szempontjai közé.

Kiemelik, hogy az emberi tevékenység okozta változások mind az egyén, mind a társadalom jólétére és jóllétére hatással vannak, ezért a táj védelme, kezelése és tervezése mindenki számára jogokkal és kötelezettségekkel jár.

A társadalmi igényeken, gazdasági tevékenységeken és a környezet kiegyensúlyozott kapcsolatán alapuló tájhasználat a fenntartható fejlődés alapja, amelyet csak rendszerszintű megoldásokkal lehet biztosítani - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!