FM: országos természetvédelmi program indul

Gazdaság, 2017.11.24

Országos környezetvédelmi programot valósít meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) konzorciumi partnereivel európai uniós forrásokból - közölte az agrártárca pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok című projektre 1,07 milliárd forráskeret áll rendelkezésre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban, illetve a Versenyképes Középmagyarország Operatív Programban.

A Földművelésügyi Minisztérium konzorciumi partnerei az MTA Ökológiai Kutató Központ, a Budapest Fővárosi Kormányhivatal földmérési, távérzékelési és földhivatali főosztálya a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A projekt keretében négy egymással összefüggő fejlesztési program valósul meg.

A natura fejlesztési elem keretében terepi kutatások révén megalapozzák a még kevéssé ismert vagy különösen veszélyeztetett természeti értékek hosszú távú megőrzését.

Az ökoszisztéma szolgáltatás fejlesztési elem keretében országosan felmérik, értékelik a természetes és természetközeli ökoszisztémákat.

A tájkarakter fejlesztési elem keretében kidolgozzák a hazai tájak tájkarakter alapú osztályozásának rendszerét, valamint a tájkarakter alapú tervezés és döntéshozatal egységes módszertanát és adatbázisát.

A zöldinfrastruktúra fejlesztési elem keretében azonosítják a zöldinfrastruktúra elemeit, értékelik állapotukat, kidolgozzák Magyarország zöldinfrastruktúra-fejlesztési tervét.

Az FM közölte, a 2020 decemberéig megvalósítandó projekt intézkedéseinek részletes tervezése és előkészítése 2016 októberében kezdődött, a napokban ér véget, ezzel lehetővé válik a fejlesztés megvalósítási szakaszának elindítása.

A projekt egy 92 kiemelt fejlesztést tartalmazó, 37,7 milliárd forint összértékű átfogó természetvédelmi fejlesztéscsomag része, amely a 2020-ig vállalt természetvédelmi célkitűzések megvalósítása érdekében indult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!