Francia elnökválasztás - Londoni elemzők: folyamatosan javulnak a francia államadós-kockázati mérőszámok

Gazdaság, 2017.05.09

Folytatódik a francia államadós-kockázati mérőszánok jelentős mértékű javulása, jelezve a francia elnökválasztás eredményéhez fűződő piaci derűlátást.

Az elnökválasztás vasárnapi döntő fordulóját az EU-párti Emmanuel Macron nyerte meg jelentős fölénnyel. Vetélytársa az EU-szkeptikus Marine Le Pen volt.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit keddi kimutatása szerint a francia államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama valamivel 31 bázispont alá csökkent.

Ez egyetlen hónap alatt 25,75 pontos csökkenés, és azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű francia államkötvény csődbiztosítása most nem egészen 31 ezer dollárba kerül a piacon az irányadó ötéves lejáratra, csaknem 26 ezer dollárral kevesebbe, mint az elnökválasztás előtti hónapban.

A fejlett ipari térség szuverén adósai esetében egy hónap alatt jelentős ingadozásnak számít a CDS-tranzakciók húsz pontot meghaladó árfolyamváltozása.

Az idei év első hónapjaiban, az elnökválasztás közeledtével még gyorsuló ütemben romlottak a francia államadós-kockázat mérőszámai, mivel a piaci szereplők nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a döntő fordulóban két EU-szkeptikus jelölt, Marine Le Pen mellett Jean-Luc Mélenchon mérkőzhet az államfői tisztségért. Január vége és február vége között például a francia szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama 26 bázisponttal 66 bázispontra - a jelenlegi díjszabásnak több mint a kétszeresére - emelkedett, és magasabb volt, mint sok nem EU-tag feltörekvő gazdaságé.

A francia CDS-árazások kilengése elsősorban a vezető ipari hatalmak csoportján belül volt kirívó, és a díjszabás az elmúlt napok markáns javulása után is még meghaladja a legjobb adósnak tekintett gazdaságokét.

A Markit kimutatása szerint Németország szuverén CDS-tranzakcióinak díja jelenleg 17 bázispont alatt mozog, a brit, az amerikai és a japán CDS-kontraktusok középárfolyama 22-26 bázispont közötti szinteken jár.

Más nagy londoni házak hangsúlyozzák, hogy Macron meglehetősen kedvezőtlen gazdasági kiinduló helyzetből kezdi ötéves elnöki mandátumát.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő kiemelte helyzetértékelésében, hogy a francia államadósság-ráta megközelíti a hazai össztermék (GDP) 100 százalékát, és a cég szerint valószínűtlen, hogy az évtized vége előtt érdemben csökkenésnek indulna. Franciaország évtizedek óta nem ért el komolyabb sikereket az adósságcsökkentésben, és ez várhatóan ezután is így lesz - jósolták a Moody's londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint mindehhez viszonylag gyenge növekedési potenciál is járul, és a jelentősebb növekedésösztönző reformok elmaradása esetén nem valószínű, hogy a francia gazdaság éves összevetésű növekedése hosszabb távon meghaladhatná a 1,5 százalékot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!