Franciaországban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a szeptemberi üzleti bizalomindex

Gazdaság, 2020.09.24

Franciaországban február óta a legmagasabb szintre emelkedett az üzleti bizalomindex szeptemberben, annak ellenére, hogy az országban az elmúlt hetekben ismét megszaporodott a koronavírusos betegek száma.

A statisztikai hivatal, az INSEE honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint az általa vezetett bizalomindex 92 pontra nőtt az augusztusi 90 pontról, de még így is elmarad a hosszútávú 100 pontos átlagtól.

A szakértők által különösen figyelemmel követett ipari szektor bizalomindexe az augusztusi 92 pontról 96 pontra ugrott. Egyebek között a szolgáltatási ágazat indexe 93 pontról 95 pontra javult, míg a foglalkoztatási mutató 88 pontról 93 pontra emelkedett.

A koronavírus miatt gyakorlatilag az egész francia gazdaság leállt március 17. és május 11. között, mintegy 12 millió embert bocsátottak el rövidebb, vagy hosszabb időre. A gazdaság teljesítménye rekordmértékben, 13,8 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve.

A francia hazai össztermék (GDP) 5,9 százalékkal zsugorodott az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékos gazdasági csökkenést jegyeztek fel.

Az INSEE előrejelzése szerint a folyó harmadik negyedévben a GDP már akár 19 százalékkal is nőhet és további 3 százalékkal az utolsó negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!