Garantiqa: a kezességvállalások gyorsabban bővültek, mint a kkv-hitelek

Gazdaság, 2017.05.26

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2016-ban a kis- és közepes vállalkozások (kkv) hitelezésének bővülését jóval meghaladó mértékben, mintegy 21 százalékkal növelte portfólióját, adózás előtti eredménye 2,234 milliárd forint lett - tájékoztatta a társaság pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a Garantiqa pénteken tartotta éves rendes közgyűlését. A többségi állami tulajdonú garanciaszervezet közgyűlése által elfogadott 2016. évi beszámoló szerint a társaság eredményes évet zárt, kezességvállalási tevékenysége jóval a tervezett szint felett alakult, sőt a fejlődési dinamika még a sikeres 2015-ös évét is felülmúlta.

A társaság tavaly 29 ezer kezességvállalási szerződést kötött, a kezességvállalási portfólió 2016 végén meghaladta a 443 milliárd forintot, ezzel 543 milliárd forintnyi hitel kkv-khoz jutását segítve elő.

A társaság tavalyi, 2,234 milliárd forint adózás előtti nyeresége a tervezett kereteken belül maradó költségek mellett a jelentősen fejlődő kezességvállalási tevékenységhez kötődő díjbevétel növekedésének, az értékpapírállomány-bővülés hozambevételi többletének és a tervezettnél mérsékeltebb beváltásoknak köszönhető. A társaság alapszabálya szerint nem fizet osztalékot, a képződő nyereség a kezességvállalási tevékenység bővítésének fedezetét szolgálja.

A közgyűlés elfogadta a 2017. évi üzleti tervet is, amely szerint tovább folytatódhat a kezességvállalási portfóliónak a kkv-hitelezés bővülését jelentősen meghaladó növekedése: a tervezett 101 milliárd forintos bővülés 23 százalékos növekedés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!