GKI: 2,5 éves csúcsára jutott a konjunktúraindex márciusban

Gazdaság, 2017.03.27

Márciusban már ötödik egymást követő hónapban emelkedett a GKI konjunktúraindexe; a változások egyik alkalommal sem voltak jelentősek, de az index így is 2,5 éves csúcsára jutott - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

A konjunktúra-index kiszámításakor a kutatócég az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem az építőipar és a szolgáltató szektor, illetve a lakosság várakozásait veszi figyelembe.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint a konjunktúraindex a februári 0,1 pontról 0,5 pontra nőtt, az üzleti bizalmi index 4,5 pontról 4,7 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 12,4 pontról mínusz 11,5 pontra javult márciusban.

Az üzleti szférán belül az ipar kivételével minden ágazat várakozása kisebb-nagyobb mértékben javult. Az iparban az elmúlt időszak termelésének megítélése javult, az összes rendelésállományé stagnált - de az exportrendeléseké kedvezőbb lett -, a termelési kilátásoké viszont gyengült. A készleteket valamivel kisebbnek látták a válaszolók.

Az építőipari kilátások tavaly december óta folyamatosan javulnak, de idén márciusban az ágazat bizalmi indexe csaknem tizenkilenc éves csúcspontjára ugrott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke márciusban már negyedik hónapja emelkedett, de így is bennmaradt az elmúlt három évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése enyhén romlott, a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény nem változott, a készleteké kedvezőbb lett.

A szolgáltatói bizalmi index márciusban kissé emelkedett. Az elmúlt időszak forgalmának és az általános üzletmenetnek a megítélése javult, a várható forgalomé stagnált.

A foglalkoztatási szándék minden ágazatban kedvező és erősödő. A lakosság félelme a munkanélküliségtől 1998 közepe óta nem volt ilyen alacsony. Az építőipar kivételével - ahol nem változott - minden ágazatban csökkent az áremelési törekvés, különösen a kereskedelemben. A cégek kétharmada-háromnegyede minden ágazatban változatlan árakra számít. A fogyasztók inflációs várakozása márciusban nem változott.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a kereskedelem kivételével minden ágazatban és a lakosság körében is javult, különösen az építőiparban.

A GKI fogyasztói bizalmi index márciusban a januári szintre emelkedett vissza. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak ítélte, mint februárban, várható megtakarítási képességét viszont kissé rosszabbnak. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek következő egy évben várható vásárlási lehetőségét javulónak érezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!