Gyorsuló ütemben növekedett a szolgáltatási szektor az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2017.07.06

Január óta a leggyorsabb ütemben növekedett a szolgáltatási szektor az Egyesült Államokban, az új megrendelések állományának erős felfutása és a foglalkoztatottak számának bővülése egyaránt táplálta az optimizmust júniusban az IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett végleges adatai szerint.

A londoni székhelyű kutatóintézet közölte, hogy az amerikai szolgáltatási ágazat júniusi beszerzésimenedzser-indexe 54,2 pontra emelkedett a májusi 53,6 pontról, ami a januárban elért 55,6 pont után a legjobb eredmény.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,9 pontra emelkedett a májusi 53,6 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza szerint az előzetesnél kedvezőbb végleges BMI-adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatási szektor növekedése gyorsult a második negyedév végén. A feldolgozóipar és a szolgáltatások területén júniusban emelkedett a kibocsátás, bővült a megrendelésállomány, nőtt a foglalkoztatottság és az utóbbi három év leggyorsabb ütemében nőttek a kibocsátási árak. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy az amerikai gazdaság éves összevetésben 2 százalékkal bővült a második negyedévben az első negyedévben mért 1,4 százalék után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!