Gyorsult a cseh kiskereskedelmi forgalom bővülése áprilisban

Gazdaság, 2018.06.05

Áprilisban éves szinten 5,6 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme Csehországban a márciusi 3,9 százalékról - közölte kedden Prágában a Cseh Statisztikai Hivatal.

A lakosság többet költött az iparcikkekre és az üzemanyagra, míg az élelmiszerekre fordított kiadások csökkentek. Leggyorsabban továbbra is az internetes boltok forgalma nőtt. Az iparcikkek forgalma 12,9 százalékkal, az üzemanyagoké 9,9 százalékkal bővült, míg az élelmiszervásárlásra fordított költségek 3,6 százalékkal csökkentek.

Az éves összehasonlítást befolyásolta, hogy az idei áprilisban két munkanappal több volt, mint 2017 azonos hónapjában. A naptári hatásoktól megtisztítva az áprilisi növekedés ötszázalékos volt, az iparcikkek forgalma 9,4 százalékkal, az üzemanyagoké 7 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszerkiadások 0,2 százalékkal csökkentek.

Az internetes boltok és a csomagküldő szolgáltatások forgalma áprilisban 20,3 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Havi összehasonlításban az áprilisi kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal nőtt márciushoz viszonyítva. Emelkedett az iparcikkek és az üzemanyagok eladása, míg az élelmiszerbő kevesebb fogyott.

Cseh piaci elemzők arra számítanak, hogy éves szinten az idén a kiskereskedelmi forgalom mintegy 5-6 százalékkal fog növekedni.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!