Gyorsult a kínai feldolgozóipar növekedése májusban

Gazdaság, 2018.05.31

A beszerzésimenedzser-index tanúsága szerint az utóbbi nyolc hónap leggyorsabb ütemével és az elemzői várakozásokat jóval meghaladó mértékben bővült a kínai feldolgozóipar májusban, enyhítve a gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat, bár az amerikai-kínai kereskedelmi vitákból fakadó kockázatok és az eladósodottság elleni küzdelem rögös utat ígér a jövőre nézve.

A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által kiszámolt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,9 pontra emelkedett májusban az előző havi 51,4 pontról - közölte a kínai statisztikai hivatal csütörtökön.

Elemzők csökkenésre, 51,3 pontra számítottak. Az index már a 22. egymást követő hónapban állt a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

Gyorsult a növekedés a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban is májusban. A szektor beszerzésimenedzser-indexe 54,9 pontra nőtt az áprilisi 54,8 pontról, miközben elemzők stagnálásra számítottak.

A CFLP alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

Az idei év első negyedében éves összehasonlításban a vártnál kissé erősebb mértékben, 6,8 százalékkal nőtt Kína hazai összterméke (GDP). Mindazonáltal a nyomást világosan jelzi, hogy a beruházások növekedési üteme közel húszéves mélypontra süllyedt áprilisban, és a kiskereskedelmi forgalom bővülése is visszafogott volt.

Közgazdászok továbbra is arra számítanak, hogy idén 6,5 százalékra mérséklődik a GDP-növekedés üteme a tavalyi 6,9 százalékról, mivel a kormányzat a pénzügyi kockázatok kiküszöbölését célzó intézkedéseivel megdrágítja a hitelezés költségeit, a helyi kormányzatok pedig igyekeznek költségeik visszafogásával igyekeznek ellenőrzés alatt tartani magas adósságállományukat. Ráadásul a környezetvédelmet szolgáló keményebb hatósági fellépés visszafogja a súlyosan légszennyező gyárak teljesítményét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!