Gyorsult az amerikai lakóingatlanok árának emelkedése decemberben

Gazdaság, 2018.02.27

Tovább drágultak a lakóingatlanok az Egyesült Államokban decemberben.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 6,3 százalékkal emelkedett a tavalyi utolsó hónapban, szemben az előző havi 6,1 százalékkal.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 6,3 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben, kicsit lassult a novemberben mért 6,4 százalékhoz képest. A tíz legnagyobb városban 6,0 százalékos volt a növekedés decemberben és novemberben is.

A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre az elemzők is 6,3 százalékos emelkedést vártak.

Továbbra is főleg a nyugati parton drágulnak a lakóingatlanok, így kétszámjegyű növekedést mértek Seattle-ben (12,7 százalék), majd Las Vegas (11,1 százalék) és San Francisco (9,2 százalék) következett.

A magasabb árszínvonalú városokban valamivel mérsékeltebben emelkedést mértek, így New Yorkban 5,4 százalékkal, Washingtonban 2,8, Clevelandben 3,5, Chicagóban pedig 2,6 százalékkal nőttek az ingatlanárak.

Havi összevetésben az országos index 0,2 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb városok tízes csoportjában és a húszasban ugyancsak 0,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,7 százalékkal növekedtek az árak novemberhez képest, a 20 legnagyobb város esetében és a szűkebb, tízes csoportban pedig 0,6-0,6 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

David M. Blitzer, az árindexet összeállító bizottság vezetője az adatokat kommentálva rámutatott, hogy az utóbbi hónapokban bizonyos jelek az áremelkedés stabilizálódását mutathatják. A használtlakás-eladások decemberben és januárban is csökkentek, és alacsonyabb szinten álltak mint 2017 bármelyik más hónapjában. Az új lakások esetében hasonló trend alakult ki. Az áremelkedés azt sugallja ugyan, hogy nem gyengült a kereslet, az év eleje óta 4 százalékról 4,4 százalékra nőttek a jelzáloghitelkamatok - hangoztatta Blitzer, aki szerint egyelőre korai lenne az ingatlanpiac lendületének lassulásáról beszélni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!