Hatályba lépett az MNB ajánlása a banki termékértékesítők javadalmazásáról

Gazdaság, 2018.03.08

Hatályba lépett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása a banki termékértékesítők javadalmazásáról, amely megakadályozná, hogy a közvetítők a fogyasztói igények helyett a saját profitérdeküknek megfelelően kínáljanak termékeket.

Az MNB csütörtöki közleménye szerint az ajánlásban megfogalmazott elvek alkalmazását 2019. januártól várja el a hitelintézetektől, pénzügyi vállalkozásoktól, hitelközvetítőktől, pénzforgalmi szolgáltatóktól és elektronikuspénz-kibocsátóktól.

A jegybanki ajánlás a javadalmazási politika kialakítására vonatkozó elveket tartalmazza, így többek között károsnak tartja a mennyiségi céloktól függő juttatást, szorgalmazza a minőségi szempontok - például a megfelelő ügyfél-tájékoztatás vagy a kevesebb fogyasztói panasz - értékelését. Nem szabják meg a fix és változó díjazás arányát, de elvárják, hogy a javadalmazás ne ösztönözze a helytelen termékértékesítést.

Az ajánlás megfogalmazására a jegybank szerint azért volt szükség, mert a közvetítők többsége nem alkalmazottként végzi az értékesítést, így az értékesített mennyiségétől függő javadalmazásban részesül.

Az ajánlás teljesítése mellett az érintetteknek továbbra is meg kell felelniük a közvetítőkre és a közvetítői díjazásra vonatkozó jogszabályok követelményeinek - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!