HEPA: exportösztönző program indul a kkv-k külpiacra lépésének támogatására

Gazdaság, 2020.07.31

Exportösztönző program indul a kis- és közepes vállalkozások (KKV) kkv-k külpiacra lépésének támogatására, miután a HEPA (Hungarian Export Promotion Agency) Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. megkötötte az 1 milliárd forint keretösszegű programra vonatkozó támogatási szerződést - közölte a Hepa az MTI-vel pénteken.

A "Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez kkv-k számára" című program 200 hazai kkv nemzetközi piacon való megjelenését készíti elő. A programban célzott tanácsadás, képzés és felkészítés előzi meg a külpiacra lépést, amelynek eredménye, hogy a vállalkozások tudatosan, a piaci információk és saját, külpiacra lépési és értékesítési stratégia birtokában tervezik meg exporttevékenységüket és nemzetközi piacra lépésüket. A felhívásra a HEPA volt jogosult támogatási kérelmet benyújtani, amelyre "Fit for Export" projekt névvel adott be pályázatot. A társaság a pályázatot elnyerte, a támogatási szerződést július 20-án írták alá a Pénzügyminisztériumban működő Irányító Hatósággal - írták.

A HEPA számára komoly elismerés és lehetőség is egyben a pályázat elnyerése, mellyel több száz hazai kis- és középvállalat nemzetközi piacra lépését tudja támogatni - jelentette ki Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója. Hozzátette: kiemelten fontos most a magyar vállalkozások megerősítése, hogy a járványhelyzet okozta új gazdasági világrendben megőrizzék versenyképességüket, sőt, versenyelőnyre tegyenek szert külföldi versenytársaikkal szemben. Mivel a külpiacra lépés rendkívül fontos része a vállalkozások sikerének, a Fit for Export program professzionális felkészítést nyújt az arra nyitott cégek számára exportképességük fejlesztéséhez. Hendrich Balázs szerint a támogatási szerződés megkötésével fontos mérföldkőhöz ért a program, lezárult az előkészítés egy kiemelten fontos szakasza, így hamarosan megjelenhet a felhívása is.

A program két célcsoportot céloz meg. Egyrészt a GINOP-1.1.4-16 Magyar Multi Program I. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása, felmérése, motiválása, fejlesztési igényeik meghatározása című kiemelt projekt keretében azonosított hazai, konvergenciarégióban székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Továbbá azokat az esetileg, vagy még nem exportáló, ugyanakkor exportképes saját termékkel vagy szolgáltatással rendelkező vállalkozásokat, amelyek hozzáadottérték-növekedési lehetőségekkel bírnak, a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti, de főleg nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be, vagy részvételük intenzitása ilyen tekintetben növekszik - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!