Héthavi mélypontra esett a fogyasztói hangulat indexe az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2017.06.16

Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban júniusban, mutatója héthavi mélypontra jutott a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének pénteken közzétett előzetes eredményei szerint.

A fogyasztói hangulatindex a tavaly októberi 87,2 pont óta a legalacsonyabbra, 94,5 pontra csökkent júniusra a májusi 97,1 pontról. Elemzők 97,1 pontos júniusi adatra számítottak.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 87,5 pontról 84,7 pontra csökkent, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 109,6 pontra csökkent az előző havi 111,7 pontról.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás a májusi 2,6 százalékon maradt júniusban is, míg az öt- tízéves inflációs várakozás az előző havi 2,4 százalékról 2,6 százalékra emelkedett.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonos interjú keretében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!