Heti makronaptár - GDP-adatok jönnek a jövő héten

Gazdaság, 2018.08.12

Kevés statisztikai adat jelenik meg a következő héten, közülük kiemelkedik az első negyedéves bruttó hazai termék (GDP) közlése.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés júniusi, részletes adatait második becslésében. A múlt kedden kiadott első becslés szerint júniusban az ipari termelés volumene 4,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,1 százalékkal emelkedett, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 1,2 százalékkal csökkent. Az első fél évben 3,5 százalékkal volt nagyobb a változatlan áron számolt ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Kedden jelenik meg a GDP idei második negyedéves adatának első becslése. A bruttó hazai termék (GDP) volumene 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az első negyedévben. A szolgáltatások 4,9, a fogyasztás 5,0, és a beruházások 17,1 százalékos növekedése határozta meg a bővülést. A naptárhatással és más egyszeri tényezőkkel kiigazítva a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,7, az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt. A GDP első negyedévi 4,4 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,6, az ipar 0,5, az építőipar 0,5 százalékponttal járult hozzá.

Szintén kedden jelenik meg a mezőgazdasági termelői árak júniusi alakulásáról szóló statisztika. A mezőgazdasági termelői árak májusban 0,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!