Heti makronaptár - GDP és ipari adatok a jövő héten

Gazdaság, 2018.05.13

(MTI) - A jövő héten az idei első negyedéves bruttó hazai termék (GDP) alakulása és az ipari termelési adat állhat a piaci figyelem középpontjában.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés márciusi adatának második becslését. A május 8-án kiadott első becslés szerint márciusban az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól, amikor azóta is példátlan mértékben 13,9 százalékkal nőtt a kibocsátás. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,9 százalékkal nőtt, mivel idén márciusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017-ben. Az előző havitól 0,7 százalékkal elmaradt az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye márciusban. A termelés az év első három hónapjában 2,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Kedden az idei első negyedévi előzetes GDP-adatot közli a KSH. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2017-ben 4,0 százalékkal nőtt az előző évi 2,2 százalék után. A naptárhatással szűrt adat 4,2 százalékos növekedést mutatott. A tavalyi negyedik negyedévben 4,4 százalékos volt a gazdasági növekedés az előző negyedévi 3,9 százalékot követően, a naptárhatástól megtisztított adat 4,1 százalékról 4,8 százalékra javult, az egyéb rendkívüli tényezőktől megtisztított úgynevezett szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott növekedés 4,9 százalékos volt. Az elemzők a tavaly év végi folyamatok folytatódását várják, továbbra is a fogyasztás és a beruházások növekedése lesz a legfontosabb húzóerő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!