Heti makronaptár - Inflációs és ipari termelési adatok is várhatók a jövő héten

Gazdaság, 2020.01.12

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, a legfontosabbak közé tartozik a tavalyi inflációs adat és a tavaly novemberi ipari termelésről szóló részletes tájékoztató.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak 2019. évi és tavaly decemberi alakulásáról szóló statisztikát. Tavaly novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál az előző havi 2,9 százalék után. Októberhez viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak. Az év első tizenegy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg 2018-ban 2,8 százalékos volt az éves infláció.

Szintén kedden jelenik meg az ipari termelés tavaly novemberi részletes statisztikája. Az előzetes adatok szerint tavaly novemberben 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,7 százalékos volt a növekedés.

Szerdán az építőipar 2019. novemberi alakulását teszi közzé a KSH, és a kereskedelmi szálláshelyek tavaly szeptemberi forgalmát. Tavaly októberben 20,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, ami július óta a legnagyobb ütem. Szeptemberhez mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 3,2 százalékkal nőtt. Az év első tíz hónapjában 27,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Tavaly októberben a külföldi vendégek száma 9,2 százalékkal, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 10,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi vendégek száma 3,4 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal csökkent. Összességében a vendégek száma 6,2 százalékkal, a vendégéjszakák száma 4,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 9,8 százalékkal, ezen belül a szállásdíj bevétel 9,9 százalékkal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!