Heti makronaptár - Inflációs, külkereskedelmi és államháztartási adatok várhatók a jövő héten

Gazdaság, 2018.04.08

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így a márciusi infláció, a külkereskedelmi forgalom, az idegenforgalom vagy az építőipar februári teljesítményének adatai, mindezek mellett a márciusi államháztartási adatokat is közlik.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalom februári alakulásának első becslését. Januárban az export euróban számolt értéke 10,2, az importé 9,1 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 135 millió euróval 698 millió euróra emelkedett. Az export értéke euróban több mint egymilliárd euróval nőtt az előző hónaphoz, tavaly decemberhez képest és 785 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit. Az import 824 millió euróval nőtt havi és 650 millió euróval éves összevetésben.

Hétfőn publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének március végi helyzetéről. Az államháztartás - önkormányzatok nélkül számításba vett - központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta az év első két hónapját. A tavalyi év azonos időszakában 180,4 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere. Az idei kéthavi deficit az 1360,7 milliárd forintos egész évi előirányzat 38,7 százalékának felel meg. A két év közötti jelentős eltérést az NGM azzal indokolta, hogy idén februárban folytatódott az uniós támogatások megelőlegezése, illetve fellendült a Modern városok program projektjeinek kifizetése. Az idei uniós kifizetések 492,0 milliárd forintot tettek ki, a múlt év első két hónapjának 153,3 milliárd forintjával szemben, ami önmagában 338,7 milliárd forinttal növelte az idei kiadásokat.

Kedden a kereskedelmi szálláshelyek februári forgalmának adatait teszi közzé a KSH. Januárban 10,4 százalékkal nőtt az idegenforgalom, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 11,4 százalékkal emelkedett. A szállásdíjakból 9,3, a vendéglátásból 24,2 százalékkal emelkedtek a bevételek és 26,6 milliárd forintot tettek ki.

Szintén kedden jelenik meg a fogyasztói árak márciusi alakulásáról szóló statisztika. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, januárhoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal nőttek. Az elemzők 2,0 százalékos februári inflációt vártak az előző két havi egyformán 2,1 százalék után. Az év második hónapjában a szeszes italok, a dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt a legnagyobb mértékben. Az év első két hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,0 százalékkal emelkedtek.

Szerdán jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyve.

Csütörtökön az ipari termelés februári adatának második becslését közli a KSH. A pénteken kiadott első becslés szerint februárban az ipari termelés 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedett a szezonálisan és a munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban. A termelés az év első két hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Szintén csütörtökön teszi közzé a KSH a mezőgazdasági termelői árak alakulásának februári statisztikáját.

Pénteken az építőipari termelés februári teljesítményéről közöl statisztikát a KSH. Januárban rekordot döntött az építőipar növekedési üteme: a termelés volumene 43,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az épületek építésének volumene 48,4 százalékkal, az egyéb építményeké 33,4 százalékkal nőtt, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építőipar termelése 6,4 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!