Heti makronaptár - Ipari, inflációs, külkereskedelmi adatok várhatók a jövő héten

Gazdaság, 2018.08.05

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így a júniusi ipari termelés, a júliusi infláció, továbbá a külkereskedelmi forgalom, az idegenforgalom vagy az építőipar júniusi teljesítményének adatai.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a júniusi ipari termelés első becslését. Májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,8 százalékkal emelkedett. Az év első öt hónapjában 3,1 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakával összevetve.

Szerdán teszi közzé a KSH az infláció júliusi adatát. A fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak júniusban az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek.

Csütörtökön jelenik meg a külkereskedelmi forgalom júniusi adatának első becslése. Májusban az export euróban kifejezett értéke 0,2 százalékkal, az importé 2,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi többlet 596 millió euró volt, 226 millióval kevesebb a tavaly májusinál.

Szintén csütörtökön közli a KSH a kereskedelmi szálláshelyek júniusi forgalmának adatait. Májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma ezzel 7,5 százalékkal haladta meg a tavaly májusit az áprilisi 0,8 százalékos visszaesés után. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 10,0 százalékkal emelkedett és megközelítette a 45,8 milliárd forintot.

Pénteken az építőipari termelés júniusi alakulásáról is közöl statisztikát a KSH.

Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!