Heti makronaptár - Kamatdöntés, államháztartási, kereseti adatok jönnek a jövő héten

Gazdaság, 2018.06.17

A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank júniusi kamatmeghatározó ülése lesz, emellett kiskereskedelmi, kereseti statisztikák, és az államháztartás május végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató is megjelenik.

Kedden tartja júniusi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület.

A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta. A monetáris tanács májusban ismét megerősítette, hogy az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. A grémium szerint az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható.

Szerdán közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás május végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. A június 7-én kiadott első becslés szerint májusban 106,1 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya, az első öt hónapban pedig 1187,5 milliárd forint. A központi költségvetés hiánya 1243,2 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapoké 1,2 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 56,9 milliárd forint többletet értek el. Az uniós kifizetések május végéig elérték a 993,1 milliárd forintot, a tavalyi első öt havi dupláját, míg bevételi oldalon 63,9 milliárd forintot számolt el a költségvetés.

Csütörtökön a keresetek január-áprilisi alakulásának statisztikáját közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 11,6 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Márciusban és az első negyedévben a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban. Az első negyedévben a bruttó átlagkereset 316 268 forint volt, a nettó 210 318 forintot tett ki a családi kedvezmény nélkül, illetve 218 900 forintot azzal együtt.

Pénteken publikálja a KSH a kiskereskedelmi forgalom áprilisi statisztikájának második becslését. A június 5-én kiadott első becslés szerint a változatlan áron számolt kiskereskedelmi forgalom áprilisban 4,3 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 6,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az első negyedévi 7,8, illetve 7,3 százalékos növekedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!