Heti makronaptár - Kamatdöntés, kereseti adatok jönnek a jövő héten

Gazdaság, 2018.09.16

A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank szeptemberi kamatmeghatározó ülése lesz, emellett kiskereskedelmi, kereseti statisztikák és az államháztartás július végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató is megjelenik.

Kedden tartja szeptemberi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta.

Csütörtökön a keresetek júliusi alakulásáról közöl jelentést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos keresete 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a májusi 10,9 százalékos emelkedés után. Az első fél évben 11,9 százalékkal nőtt az átlagkereset. A reálkeresetek éves emelkedése júniusban 7,9 százalék, az első félévben 9,4 százalékos volt a 3,1 százalékos és a 2,3 százalékos inflációval számolva.

Pénteken a kiskereskedelem júliusi teljesítményének második becslését közli a KSH. A szeptember 5-én kiadott első becslés szerint a kiskereskedelmi forgalom júliusban 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatással kiigazítva 5,3 százalékos volt a növekedés. A kiigazított adatok szerint a nem élelmiszer jellegű és tartós fogyasztási cikkeket is árusító üzletek forgalma 9,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,2 százalékkal nőtt a tavaly júliusival összevetve. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,7 százalékkal volt nagyobb a tavalyi év azonos időszakáénál a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!