Heti makronaptár - A negyedéves GDP-adatok jelennek meg a jövő héten

Gazdaság, 2017.08.13

Kevés statisztikai adat lát napvilágot a jövő héten, ezek közül a második negyedéves bruttó hazai termék (GDP) alakulásának előzetes adatai számíthatnak leginkább a piac érdeklődésére.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a mezőgazdasági termelői árak júniusi adatát. Májusban a növényi termékek árának 0,9 százalékos csökkenése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 15,0 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdasági termelői árak 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az áprilisi 4,1 és a márciusi 1,4 százalékos növekedés után. Márciust megelőzően az árak hét hónapon keresztül elmaradtak az egy évvel korábbiaktól.

Szerdán közli a KSH a GDP második negyedéves alakulásának előzetes adatát. Még az előzetesen közölt meglepő emelkedésnél is jobban nőtt a GDP az első negyedévben: 4,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi alacsony szintről, még inkább, mint az előzetesen közölt 4,1 százalék. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 3,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt.

A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások 3,0 százalékos és az ipar 6,8, ezen belül a feldolgozóiparé 7,8 százalékos növekedése járult hozzá. Az építőipar teljesítménye 25 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság hozzáadott értéke 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!