Heti makronaptár - Idegenforgalmi, építőipari és kereseti statisztikai adatok várhatóak a jövő héten

Gazdaság, 2018.01.14

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így a kereskedelmi szálláshelyek és az építőipar tavaly novemberi teljesítményéről, valamint a keresetek tavaly novemberi alakulásáról.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a mezőgazdasági termelői árak alakulásának és az építőipar tavaly novemberi teljesítményét.

Az építőipari termelés tavaly októberben 38,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist a szeptemberi 23,8 százalékos emelkedés után. Az épületek építésének volumene 27,3, az egyéb építményeké 51,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz mérten 6,0 százalékkal emelkedett szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés. Az év első tíz hónapjában 28,4 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása a múlt év azonos időszakához hasonlítva. Az épületek építésében az ipari épületek mellett a lakóépületek, iroda és oktatási épületek építése is szerepet játszott, az egyéb építményeknél pedig a gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák táplálták a növekedést.

Kedden a kereskedelmi szálláshelyek tavaly novemberi forgalmát teszi közzé a KSH. Tavaly októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes forgalom együttesen 5,6 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 9,5 százalékkal 41 milliárd forintra emelkedett. Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,7 százalékkal több, 25,7 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Pénteken közli a KSH a keresetek tavaly novemberi alakulásának statisztikáját. Tavaly októberben a bruttó átlagkereset 295 800 forint volt, 12,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 700 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 600 forintra becsülhető. A tavaly októberi 2,2 százalékos inflációval számolva a reálbérek éves emelkedése októberben 10,4 százalékos volt. Az év első 10 hónapjában a bruttó és a nettó átlagkeresetek szintén 12,8 százalékkal nőttek, ami a 2,4 százalékos inflációval számolva 10,1 százalékos reálbér-emelkedésnek felel meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!