Heti makronaptár - Munkaerőpiaci, ipari és külkereskedelmi adatok jelennek meg a jövő héten

Gazdaság, 2017.06.25

A jövő héten csaknem üres a makronaptár, munkaerőpiaci, ipari és külkereskedelmi statisztikai adatok jelennek meg.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a március-májusi munkaerőpiaci adatokat. Az előző gördülő negyedévben, február-áprilisban a a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 378 ezer volt, 84 ezerrel, 2,0 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,7 százalékponttal, 67,3 százalékra emelkedett. Ugyanekkor a február-áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 56 ezerrel 209 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal 4,6 százalékra csökkent.

Elemzők szerint tovább folytatódhat a munkanélküliek arányának csökkenése idén, azonban a munkaerőpiaci helyzet javulásában elsősorban a bérek emelkedése lesz a domináns.

Pénteken teszi közzé a KSH adatait a májusi ipari termelői árakról, valamint második becslését az áprilisi külkereskedelmi termékforgalomról.

Áprilisban 4,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az előző év azonos időszakához képest, a márciusi 4,2 százalékos növekedés után. A belföldi értékesítési árak átlagosan 6,8 százalékkal magasabbak voltak. Ezen belül a kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipar árai - a kőolaj világpiaci árváltozásának hatására - 9,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

A külkereskedelmi termékforgalom csökkent, az első becslés szerint áprilisban az export euróban számolt értéke 1,6 százalékkal, az importé 0,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a kiugró márciusi 19,0, illetve 21,3 százalékos emelkedés után. A forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy idén áprilisában hárommal kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban. Elemzők meglepetéssel fogadták és átmenetinek tekintik az export és az import áprilisi csökkenését, amit jórészt a munkanaphatásnak és az ipari termelés - előzetes adatok szerint - 3,0 százalékos visszaesésének tudnak be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!