Hitelminősítés - A héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings

Gazdaság, 2018.08.27

A héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings, az idén immár másodszor.

A nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először március 9-én szerepelt, és pénteken kerül ismét sorra.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat - egyenként két-két - időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de az eddigi négy időpontban egyikük sem jelentett be módosításokat.

Legutóbb, augusztus 17-én a Standard & Poor's megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását, változatlan pozitív kilátással.

Ugyanígy tett a magyar osztályzat vizsgálatára általa kijelölt idei első időpontban, március 9-én a Fitch Ratings is, amely szintén felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartja nyilván a hosszú távú BBB mínusz magyar szuverén adósbesorolást.

A Standard & Poor's az idén már nem vizsgálja Magyarországot.

A Fitch Ratings pénteki időpontja után már csak egy hitelminősítői felülvizsgálat szerepel a Magyarországra kijelölt idei menetrendben: november 23-án a Moody's Investors Service veszi napirendre az általa alkalmazott módszertanban Baa3 besorolással jelölt - a másik két cég minősítésével azonos szintű - magyar államadós-osztályzatot.

A Moody's - egyedüliként a három globális hitelminősítő közül - stabil kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra.

A sort a Standard & Poor's kezdte február 16-án. A cég - csakúgy, mint az augusztusi második időpontban - akkor is megerősítette Magyarország BBB mínusz/A-3 besorolását, érvényben hagyva a pozitív kilátást.

A Moody's az általa korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően ezúttal nem három, hanem szintén két időpontot jelölt ki: 2018-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először június 1-jén szerepelt, de akkor ez a cég nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be módosítást az osztályzatra, sem annak kilátására.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én jelentett be a kitűzött időpontban módosítást a magyar államadós-osztályzatra: a cég akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi Ba1-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású Baa3-ra javítva a szuverén besorolását.

Magyarország azóta négy előre kitűzött felülvizsgálati időpontban - a júniusi dátum előtt tavaly március 3-án, július 7-én és október 20-án - szerepelt a Moody's menetrendjében, ám a hitelminősítő egyik alkalommal sem hajtott végre újabb felülvizsgálatot.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési döntést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta tartja nyilván a befektetésre ajánlott sávban Magyarországot.

Tavaly a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!